Problem med hårbotten

Att hårbotten mår bra är väldigt viktigt för att hela håret ska må bra. Ett hår som är glansigt, starkt och välmående behöver också en hårbotten i balans. Det är ju dessutom inget kul med en röd och irriterad hårbotten som kliar. Oftast misstar man de flesta hårbottenproblem med mjäll med det kan vara andra orsaker som gör att hårbotten flagnar.

Torr hårbotten

Att hårbotten kliar och flagnar är typiska tecken på att den kan vara torr. Man kan lätt blanda ihop den torra hårbotten med mjäll, flagnar hårbotten i små dammkorn är det förmodligen ett tecken på torr hårbotten. Medans mjäll har större och vita fjäll. För att motverka torr hårbotten är det bra att inte tvätta håret för ofta, använd heller inte för varmt vatten vid sköljning. Inpackning är bra att lägga i botten och låt den gärna verka ett tag så återfuktas hårbotten ordentligt.

 

Fet hårbotten

Att en hårbotten blir fet är för att talgkörtlarna producerar för mycket fett. Tvärt emot vad man kan tro är det bra att inte tvätta håret för ofta och använder för starka produkter. Tvättar man för ofta och torkar ur hårbotten med starka produkter producerar talgkörtlarna mer fett istället. Var tredje dag kan vara lagom att tvätta håret och använd ett milt schampo. Varva gärna med ett schampo som exfolierar hårbotten ibland och innehåller salicylsyra som rengör tilltäppta hårsäckar. Blir håret fett mellan tvättningarna är torrschampo en bra produkt att använda. Det är som ett pulver som man sprayar in i hårbotten, det suger upp överflödigt fett och gör att håret ser fräscht ut igen.

Allergi

En röd och kliande hårbotten kan bero på att man är allergisk mot något ämne i de hårprodukter som man använder. Använd så milda produkter du kan och gärna produkter som inte är så starkt parfymerade. Om man tror att man är allergisk kan det vara bra att kolla upp vilka ämnen man är allergisk mot så blir det lättare sedan att undvika det ämnena i hårprodukterna.

Mjäll

Mjäll kommer från en jästsvamp och svampen finns normalt överallt på huden hos de flesta vuxna och de förnyas hela tiden. Det är när de yttre hudcellerna lossnar och blir synliga som man kallar dem för mjäll. Sjukdom, trötthet och stress ökar produktionen av mjäll ännu mer. Man kan ha både torr och fet mjäll. Torr mjäll lossnar i stora flagor medan fet mjäll oftast fastnar i hårbotten. För att bli av med mjäll behövs schampon eller kurer som innehåller svampdödande medel. Vid kraftig mjällbildning bör man kontakta sin läkare för råd och eventuellt få starkare produkter.

Psoriasis

Psoriasis är en hudsjukdom som också kan visa sig i hårbotten och ger röda, fjällande utslag. Det är en ärftlig sjukdom och kronisk. Man kan alltså lindra symtomen men inte bota helt. Om du misstänker att du har psoriasis bör du kotakta din läkare för att få rådgivning.

Produkttips för problembotten: Davines Detoxifying Scrub Shampoo / Davines Rebalancing Shampoo / Björn Axen Certified Organic Sensitive Scalp Deep Conditioner / Björn Axen Certified Organic Sensitive Scalp Conditioner / Sachajuan Shampo Scalp / SP Clear Scalp Mask / Redken Scalp Oil Detox Shampoo (300ml)

2 kommentarer

 1. Hejsan!

  Älskar verkligen din blogg! Skulle du kunna tipsa om några prisvärda och bra torrschampon? Lider av fet hårbotten och mitt hår ser knappt fräsch ut i 1,5 dygn, men alla torrschampon jag provat har varit verkningslösa, håret blir strävt och känns äckligt utan att se särskilt fräscht ut. :( Har provat tex Keune & Osis+ efter tips från frisörer, Osis kliar så man nästan blir tokig! :P

  ps. Att tvätta håret mer sällan hjälper inte för mig, tvättar de nu ca varannan dag, har provat att tvätta de både oftare och mer sällan gör ingen skillnad.

  Kram Emily

  1. Hej Emily! Tack vad kul att du gillar min blogg :). För det första är det bra om du använder ett schampo som är anpassat för din feta hårbotten, t ex Davines rebalancing schampo.

   Det bästa torrschampot jag provat är Batiste och det är riktigt prisvärt dessutom :). Alla torrschampon blir ju lite strävt och det känns ju inte som nytvättat utan som att man har mycket produkter i, det ser däremot fräschare ut. Tyvärr så har en del fetare hårbotten och behöver tvätta håret lite oftare, varannan dag är absolut ingenting som sliter på håret utan det kanske är helt lagom för ditt hår.

   Lycka till!
   Kram Sandra

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *