Kontrast färger

Jag har fått många frågor om vad kontrast färger är och hur man ska använda det när man sminkar så här kommer en liten guide.

Först så gäller det att veta vilka kontrast färgerna är. Om man kollar på stjärnan ser man att kontrast färgerna är mitt emot varandra. Alltså gul och lila, orange och blå, röd och grönt är varandras kontrastfärger.

Man kan använda färgerna på två olika sätt. Antingen förstärker man de båda kontrastfärgerna eller så döljer man dom.

Om man t ex vill förstärka ögonfärgen:

Vill man framhäva sin ögonfärg kan man använda sig  av kontrast färger nära ögonen. T ex på ögonskuggan eller ögonpennan.

Blå ögon= Orange. Ögonskuggan behöver inte vara knall orange men att den går åt det hållet. T ex koppar, bronze eller en varmbrun ögonskugga.

Gröna ögon= Rött. Rött kanske känns för starkt så då kan man prova en rödbrun eller rostbrun t ex

Bruna ögon= Bruna ögon kan ju skifta i alla möjliga färger så där kan man välja vad man vill framhäva. Lila tar fram gult, grönt tar fram rött och blått tar fram orange.

Tycker man att man har lite gula tänder ska man undvika ett lila läppstift eftersom det gör tänderna ännu gulare.

Om man vill dölja saker är också kontrast färgerna bra men då jobbar man så att dom tar ut varandra.

Exempel på problem:

Rödflammig hy, röd finne eller rött sår – För att dölja det röda använder man den rödas kontrast färg alltså grönt. För att få bort rödflammig hy kan man t ex använda ett puder/foundation som är grönt (finns bla. på Face) och till det röda märket använder man en grön concealer.

Lila under ögonen eller lila ådror som syns – En concealer som är gul.

Blå under ögonen, blå märke eller liknande – Använd en concealer som är orange.

Så kontrastfärger är jättebra att jobba med när man sminkar sig och jag hopps ni fick lite tips på hur man kan använda dem på bästa sätt. Det man ska komma ihåg är att: Kontrastfärger bredvid varandra förstärker varandra och kontrast färger man lägger på varandra tar ut varandra. Svårare en så är det inte :-)

8 kommentarer

 1. Hejsan, tycker verkligen din blogg är inspirerande och intressant! För ett tag sedan så svarade du på en annan läsare fråga och då la du upp några olika bilder, och en av bilderna var den här.
  http://fragafrisoren.se/wp-content/uploads/2014/03/601c85c090cd0d338d2de150aff186ca.jpg
  Håret på bilden är ganska stylad det vet jag. Men ja undrar faktiskt hur kort de är klippt och hur mycket uppklippt det är och om man skaffar den här frisyren ska man gå efter snedbena eller mittbena? Och skulle de funka och klippa så om man har tjockt mellan långt/kort hår,

  Skulle vara jätte snällt om du svarade i ett inlägg :)

  Hälsningar: Theresia

  1. Hej Theresia,

   Hon har förmodligen lite självfall eller så är det stylat lockigt men som svar till dina frågor. Längden är ju svårt att säga exakt men till nyckelbenen eller ca 5 cm nedanför axeln skulle jag tro, ja det är uppklippt lite och frisyren går att ha både i mittbena och sidbena. Frisyren passar jättebra till tjockt hår och har du inte kortare en på bilden går det såklart bra att klippa det så.

   Jag ska försöka hitta lite fler bilder i samma längd men stylade på ett annat sätt så håll utkik i bloggen! Tack för att du gillar min blogg :)

 2. Har lyckats slinka in på din blogg via bloglovin och blev kvar som följare :)
  Verkligen en bra blogg!
  Tack för ett lärorikt inlägg.
  Själv har jag mörkt bruna ögon, nästan på gränsen till svarta så tyvärr finns de
  inga färger i dem att plocka upp. När jag sminkat mig på ex. MUS så väjer de nästan
  alltid gröna toner. Men min undran är vilken färg som egentligen framhäver mörkbrunt bäst.

  1. Hej Caroline, vad roligt att du gillar min blogg :)

   Om du har mörka ögon och vill framhäva dem ska du satsa på ljusa färger, det gör att de ser ännu mörkare och intensivare ut. Det blir en snygg kontrast :). Grönt tar ju fram rött så dina ögon ser varmare bruna ut med grönt, lila eller blått. Men använd inte för mörka skuggor utan hellre lite ljusare!

 3. Hej!
  Jag har väldigt mörkbrunt hår och vill få det en aning ljusare. Inte blont men ”vanlig brunt” och inte så otroligt mörkt och trist som jag har nu.
  Är det möjligt att få den färgen utan att blondera först?

  1. Hej Emma, ja det går bra att färga det några steg ljusare om det inte är färgat. Är det färgat kan man behöva bleka upp det en aning för att sedan färga in det. Rådgör med din frisör. Lycka till :)

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *